Team»

Edo Ankum

16 maart 2010

Edo AnkumEdo Ankum is initiatiefnemer van het Sally Lightfoot expeditiezeilproject en oprichter van Sally Lightfoot B.V. Hij zeilde met zijn vrouw en hun twee piepjonge kinderen op het 14 mtr jacht Sally Lightfoot. Ze verkenden de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee, de Zwarte en de Rode Zee, de Indische Oceaan, de Oost Afrikaanse kust en Madagaskar. Hun gezinsreis eindigde na vijf jaar in Kaapstad.

In Kaapstad werd Sally Lightfoot verkocht aan Nederlanders. Tijdens de 9000 mijl lange overtocht naar Amsterdam, om Sally Lightfoot bij haar nieuwe eigenaren af te leveren, werkte Ankum het concept uit voor een nieuw expeditiezeilproject, voor deeltijd en deeleigendom vertrekkers. Daarin combineert hij een aantal bijzondere werk- en reiservaringen tot een innovatieve formule voor reis- en jachtbezit. 

Voordat Ankum bij IJmuiden bakboord uitging voor de vijf jarige zeilreis met zijn gezin, volgde hij een twee jarige opleiding aan de Enkhuizer Zeevaartschool tot kapitein op de zeilende beroepsvaart.  Daarvoor werkte hij tien jaar, aanvankelijk als advocaat bij en later als bedrijfsjurist bij diverse banken. Daar was hij betrokken bij grote projectfinancieringen, waaronder die in de scheepvaart en offshore industrie. Tegelijkertijd verbouwde hij een 40 meter lang voormalig vrachtschip tot een varend woonschip. Daarop voer hij met gezin en vrienden vele weekends en vakanties door Nederland en België.

Tijdens de zeilreis schreef Ankum een serie artikelen voor watersport bladen. De in Zeilen verschenen reeks is gebundeld in een speciale glossy koffietafelbundel. Nadat het gezin Ankum weer op vaste wal neerstreek is hij dat blijven doen, ook voor andere media. Daarnaast schreef hij ‘Rondom Afrika’ en heeft hij het Sally Lightfoot expeditiezeilproject van een ruw idee tot een levensvatbare onderneming uitgewerkt. Tussendoor reist hij, met gezin of alleen, naar avontuurlijke bestemmingen waar de zee nooit ver weg is.  Ankum geeft lezingen over zijn reizen en over het Sally project.