Project»

Grensverleggend

17 maart 2010

Edo Ankum‘Tijdens de vijf jaar lange zeilreis die ik met mijn jonge gezin maakte, langs de Oost Afrikaanse kust naar Kaapstad, spraken wij veel zeilers die hun zeil- en reisdromen niet waar konden maken. Te weinig tijd, geen bemanning, teveel ontzag voor het vaargebied, of ze hadden gewoon het zelfvertrouwen niet om zelfstandig naar hun droombestemmingen te varen. Ook uit de reacties op de artikelen en het boek dat ik over onze reis schreef bleek dat veel mensen graag verre einders verkennen maar daar om vele, zeer valide redenen, niet toe komen. En toch hadden ze veelal één of meer maanden per jaar tot hun beschikking. Ze voeren op de Middellandse Zee en parkeerden hun jacht gedurende de wintermaanden. Of ze spendeerden de zomermaanden juist in Nederland en vluchten in de koude winter naar warmer oorden. Hun jacht wachte hen ergens in de Carieb. Dergelijke mensen zijn zogenaamde deeltijdvertrekkers.

Gezien mijn opleiding tot professioneel zeeman besloot ik na terugkomst tot de ontwikkeling van expeditieschepen waarmee deze mensen onder leiding van een bekwame bemanning, met familie, vrienden of gelijkgestemden wèl die droombestemmingen zouden aandoen. Omdat veel jachteigenaren hun bezit slechts enkele weken per jaar gebruiken, lag deeleigendom voor de hand. Door het schip te verhuren gedurende de perioden dat de eigenaren het zelf niet gebruiken, ontstond uitzicht op een winstgevende exploitatie. Als advocaat en jurist was ik bij veel scheepsfinancieringen betrokken. Zo wist ik dat er langs allerlei exotische routes aanzienlijke fiscale voordelen te behalen zijn bij investeren in een commerciëel varend schip.

Ik wilde een simpele, nuchtere opzet. Onze schepen varen gewoon onder Nederlandse vlag. Nu eens geen gerommel met offshore registraties, goedkope vlaggen en duistere leaseconstructies. Ik wist dat deze opzet voordelig zou zijn voor de eigenaren, maar dat het zo aantrekkelijk zou blijken verbaasde ook mij. Door een aandeel te nemen in onze schepen beleggen de eigenaren in een onderneming, maar zeker ook in hun droom. Ze verkennen op eigen kiel de laatste onontgonnen gebieden van onze planeet. Dat levert een gigantisch, niet in geld uit te drukken rendement. Dat de mogelijkheid daarnaast bestaat dat de investering via een jaarlijkse winstuitkering ook nog in harde munt rendeert, is natuurlijk prachtig.’

Edo Ankum, oprichter Sally Lightfoot BV